Followers

Monday, December 28, 2009

Budi Bahasa Budaya Kita????

Salam,
Ahad lepas, aku memandu di lebuhraya Utara Selatan (PLUS) dari Utara ke Kuala Lumpur. Dalam perjalanan, anak sulung aku (eisyia) minta berhenti, untuk membuang air kecil. Kawasan rehat seterusnya ialah Ladang Bikam lebih kurang 1.5km. Tiba di Ladang Bikam, aku pun berhenti.

Aku pun bawa la eisyia (5 tahun) ke toilet. Ramai org rupanya, aku pun suruh dia beratur dan aku menunggu di luar toilet perempuan tu. Di hadapan eisyia ada 2 orang dewasa tgh menunggu turn, semasa menunggu tu, ada lagi 3 orang dibelakangnya. Aku dan pesan padanya, kalau ramai org. kena tunggu dan beratur...ikut giliran. Selepas, habis giliran 2 orang di depan eisyia tu, sepatutnya dia laa yg masuk, tapi tiba-tiba minah kat belakang dia potong line, dia terlopng tgk minah tu....aku cuba bersabar....selepas itu, seorang lagi dewasa dibelakang menerpa masuk tanpa hiraukan anak aku yang tengah beratur. WTF.......aku tension...anak aku pun terus mendapatkan aku....dan dia cakap "kenapa nak kena beratur, org lain tak beratur pun" aku pun jawab..."org tu semua tak sekolah, diorang tak tahu beratur.." aku cukup marah, tapi apa aku boleh buat..pompuan ..takan aku nak pi tumbuk...jadi aku decide bawa anak aku ke gents. Nasib baik tak ramai....

hmm....rupanya ada lagi rakyat kita ni yg tak bertemadun dan berbudi bahasa. aku punya laa nak ajar anak aku supaya ikut peraturan dan jaga adab sopan, org2 yg kat luar tu menunjukkan contoh yang negatif....kalau budak2 boleh laa dimaafkan...ni masing-masing dah dewasa....pikirlaa sikit, apa yg korang buat tu, dilihat dan dijadikan contoh oleh budak-budak di sekeliling....susah sangat ke nak beratur utk masuk ke toilet??

harap-harap yg baca blog ni, tak de yg macam ni, kalau ada..ubah-ubah ler perangai tak senonoh tu.....

santapan rohani - “The best thing to give to your enemy is forgiveness; to an opponent, tolerance; to a friend, your heart; to your child, a good example; to a father, deference; to your mother, conduct that will make her proud of you; to yourself, respect; to all men, charity.”

4 comments:

Anonymous said...

Len kali sruh je eisyia tumbuk mangkok 2. BTW, mangkok 2 bangsa ape?

cendawan said...

Melayu.

Allgreen said...

Assalamualaikum!

Itulah budaya songsang yang mudah ditiru oleh orang Malaysia.. selalunya Melayu la.. mungkin dia ingat dia je ada 'tut' nak bung air.. budak tak payah buang air...
----------------------------------
Biadab memang biadab....!

pinkyytia said...

cian eisyia,
naseb baek xterkencing kt ctu jgak! :)
haesh! kalo atin tuh da mencarot2 kt ctu jgak!